Mikä Senegal?

Sijainti

Noin 13 miljoonan asukkaan Senegal sijaitsee Länsi-Afrikassa Atlantin rannikolla rajoittuen pohjoisessa Mauritaniaan, idässä Maliin, etelässä Guineaan ja Guinea-Bissauhun sekä Senegalin sisällä sijaitsevaan Gambiaan. Pääkaupunki Dakar on Afrikan mantereen läntisin kaupunki.

Senegal_Africa

Hallinto

Senegal on tasavalta, jonka presidentti valitaan viiden vuoden välein. Se itsenäistyi vuonna 1960 Ranskan Länsi-Afrikasta, joka kattoi monta nykyistä maata. Maan ensimmäinen presidentti oli Léopold Sédar Senghor. Nykyinen presidentti Macky Sall aloitti kautensa vuonna 2012. Poliittisia puolueita on maassa yli 80, ja myös uskonnolliset järjestöt ovat vahvoja vaikuttajia politiikassa. Demokratia on Senegalissa vakiintunut osaksi politiikkaa, mutta korruptio on muiden Afrikan valtioiden tapaan edelleen suuri ongelma. Senegal on yksi Afrikan suurimmista rauhanturvaajamaista.

Senegal on jaettu 14 alueeseen (region), joita ovat Dakar, Diourbel, Fatick, Kaolack, Kolda, Louga, Saint-Louis, Tambacounda, Thies, Ziguinchor, Matam, Kaffrine, Kédougou ja Sédhiou. Maa on jaettu myös 34 lääniin (department) ja vielä pienempiin 109 hallinnolliseen piiriin (circonscription).

Ilmasto

Senegalissa on pääosin alavaa. Kolmen joen, Senegalin, Saloumin ja Casamancen, jokisuistot ovat jopa merenpinnan alapuolella nousuveden aikana. Maan korkeimmat kohdat nousevat vain n. 500 metriin. Ilmasto on trooppisen kuuma ja kostea. Kuumempi sadekausi kestää toukokuusta lokakuuhun ja viileämpi kuivakausi marraskuusta huhtikuun. Sademäärät vaihtelevat kuitenkin huomattavasti pohjoisen ja etelän välillä. Etelässä on kosteampaa, mutta suuri osa maasta kuuluu kuivaan Sahelin alueeseen.

Kasvillisuus ja eläimet

Myös kasvillisuus vaihtelee paljon alueittain. Pohjoisessa tyypillisiä ovat savannin heinikot, kitukasvuiset pensaat ja puut kuten akaasiat ja apinanleipäpuut eli baobabit. Pohjoisosissa on myös aavikoituneita alueita. Etelämpänä ja etenkin jokisuistoissa kasvillisuus on rehevämpää ja vehreämpää. Rannikolta löytyy myös mangrovemetsiä. Senegalissa on kuusi suojeltua kansallispuistoa. Monet nisäkäslajit ovat kadonneet Senegalista mm. salametsästyksen, mutta myös hakkuiden, liikakalaEsikatselestuksen ja aavikoitumisen vuoksi. Maassa on kuitenkin pinta-alaansa nähden runsas lajisto niin kasvien kuin eläintenkin suhteen.

Väestö ja kielet

Senegalin väestöstä 94 % on muslimeita ja 5 % on kristittyjä, pääasiassa katolisia. Maassa tavataan myös erilaisia luonnonuskontoja. Uskontoryhmät sekä eri etniset ryhmät ovat sopeutuneet hyvin rinnakkaiseloon, eikä Senegalissa ole ollut itsenäisyyden aikana aseellisia konflikteja.

Vaikka Senegalin virallinen kieli on Ranskan siirtomaa-ajan jäänteenä ranska, puhutuin kieli on wolof. Ranska on lähinnä koulutetun eliitin ja valtion virastojen kieli, ei niinkään puhekieli. Edellä mainittujen lisäksi Senegalissa puhutaan 38:aa eri kansalliskieltä, joita ovat mm. diola, malinké, pular, serere ja soninke. Useimmat kielet ovat pääasiassa nimenomaan puhekieliä, vaikka nuoret senegalilaiset ovatkin alkaneet kirjoittaa niitä latinalaisella aakkostolla. Islaminuskoiset senegalilaiset kirjoittavat äidinkieltään joskus myös arabialaisella kirjaimistolla.

Talous

Senegalin tärkein elinkeino on maatalous. Sekä viljelysala että karjatuotanto ovatkin väkilukuun nähden Afrikan suurimpia. Maan eteläosassa viljellään monipuolisesti esimerkiksi maapähkinöitä, hirssiä ja puuvillaa. Lisäksi esimerkiksi Casamance-joen tulvatasangoilla viljellään riisiä. Valtio on pyrkinyt tuilla monipuolistamaan maataloutta. Senegalin kuivassa pohjoisosassa karjanhoito on pääelinkeino, ja esimerkiksi monet savanni- ja puoliaavikkoalueiden heimot elävät paimentolaisina. Maanviljelyksen lisäksi tärkeitä elinkeinoja senegalilaisille ovat myös kalastus ja turismi. Merkittävimmät vientituotteet Senegalissa ovat puuvilla, maapähkinät, kala, öljy ja fosfaatit.

EEDS (Eclaireuses et Eclaireurs du Sénégal)

Suomen Partiolaisten kumppanijärjestössä on EEDS. Se on Suomen Partiolaisten tapaan partiojärjestö, jossa jäseninä on eri etnisiin ryhmiin ja uskontokuntiin kuuluvia tyttöjä ja poikia. Senegalissa on myös erikseen katolisten partiojärjestö, muslimipartiolaisten järjestö sekä tyttöpartiojärjestö.