Makuja Senegalista

Senegalilainen perusruoka on hirssi, jota syödään höyrytettynä kastikkeen kanssa tai puuroksi keitettynä. Hirssin lisäksi Senegalissa syödään paljon riisiä ja kuskus-ryynejä. Kasviksia senegalilaisessa ruoassa käytetään paljon, erityisesti papuja ja tomaatteja. Liha, kana ja kala vuorottelevat pääruokana. Ruokajuomana käytetään vettä. Ruoka on yksinkertaista, mutta maittavaa.

Ruoka valmistetaan maaseudulla ulkokeittiössä, kaupungissa kaasuliedellä. Ruoka syödään isosta vadista, jonka ympärillä ruokailijat istuvat. Perinteisesti miehillä ja naisilla on molemmilla oma vatinsa. Lapset syövät samasta vadista naisten kanssa. Miehet syövät ensin, sen jälkeen naiset ja lapset. Ruoka syödään käyttäen joko oikean käden sormia tai lusikkaa. Ruokailu on rauhallinen tapahtuma, mutta lopetettuaan syömisen ruokailija nousee pois vadin vierestä. Senegalilaisen tavan mukaan on epäkohteliasta jäädä seuraamaan muiden syömistä.

Yassa au Poulet

1 broileri
4 sitruunaa
4 isoa sipulia
1-2 tl mustapippuria
10-20 oliivia
2 ½ tl suolaa
4 rkl sinappia
5 rkl öljyä
2-4 dl vettä

  1. Leikkaa broileri sopiviksi paloiksi, purista sitruunoista mehu, silppua sipuli ja sekoita pippurin, suolan, sinapin ja oliivien kanssa yhdeksi seokseksi.
  2. Jätä seos seisomaan ½ -1 tunniksi.
  3. Kuumenna öljy kasarissa ja erottele kanapalat seoksesta.
  4. Kypsennä broilerit öljyssä 5-10 minuuttia ja lisää sen jälkeen loppuseos.
  5. Sekoita ja lisää vesi. Hauduta, kunnes kana on kypsää.

Tarjoile Yassa au Poulet keitetyn riisin kanssa.

Lähde: Maistiaisia maailmalta (Suomen Lähetysseura, 1984)

Kalapullia ja riisiä
(10-12 hengelle)

1 kg riisiä

1½ kg kalaa
1 iso sipuli
2 sipulinvartta
2 valkosipulinkynttä
nippu persiljaa
cayennenpippuria
150-200 g korppujauhoja
suolaa
pippuria
öljyä

kastike
2 rkl öljyä
4 porkkanaa
1 pieni kaalinpää
1 sipuli
150 g tomaattisosetta
1 l vettä
timjamia
2 laakerinlehteä

Kalapullat

  1. Hienonna ja sekoita hyvin keskenään sipulit, valkosipuli, pippuri, persilja, sipulinvarret ja suola.
  2. Sekoita joukkoon hienonnettu, raaka kala, josta on poistettu nahka ja ruodot.
  3. Lisää maitotilkassa liotetut korppujauhot.
  4. Sekoita taikina tasaiseksi
  5. Laita käsiisi öljyä ja pyörittele taikinasta pieniä pullia. Paista kalapullat pannulla öljyssä, mutta älä ruskista niitä.

Kastike

  1. Laita kattilaan öljyä ja hauduta siinä lohkottu sipuli.
  2. Ohenna tomaattisosetta tilkalla vettä ja lisää sose kattilaan. Sekoita.
  3. Lisää kalapullat kastikkeeseen ja litra vettä.
  4. Kun kastike alkaa kiehua, lisää timjami, laakerinlehdet ja paloitellut vihannekset. Anna kiehua hiljalleen kypsäksi.

Tarjoile kalapullat keitetyn riisin kanssa.

Lähde: Maistiaisia maailmalta (Suomen Lähetysseura, 1984)

Minttutee
(yksi kannullinen eli 6 pientä lasillista)

½ lasillista vihreää teetä
3 tuoretta mintun oksaa
8 palaa sokeria

  1. Pane teelehdet kuumennetun kannun pohjalle ja kaada päälle vähän kiehuvaa vettä. Tyhjennä näin saatu neste lasiin.
  2. Kiehauta lehdet uudelleen, ravistele teekannua ja heitä vesi pois. Näin tee on pesty.
  3. Kaada takaisin kannuun alussa säästetty neste lasista ja lisää teelehtien päälle ¾ kannullista kiehuvaa vettä.
  4. Lisää sekaan pestyt mintun oksat ja sokeripalat. Anna hautua vähän aikaa.
  5. Kaada vähän teetä laseihin ja laseista taas takaisin kannuun. Kaada vesi mahdollisimman korkealta. Tarkoitus on saada sokeri liukenemaan sekoittamatta teetä lusikalla.
  6. Kun sokeri on liuennut, juoma on valmista tarjottavaksi.

Toinen ja kolmas kannullinen valmistetaan niin, että teelehdet saavat jäädä kannuun, joka täytetään taas kiehuvalla vedellä. Lisätään hiukan teetä ja kiehautetaan. Minttua ja sokeria lisätään maun mukaan. Annetaan hautua. Kaadetaan taas useaan kertaan kannusta lasiin ja takaisin kannuun.

Tavallisesti teetä tarjotaan kolme pientä lasillista, usein aterian päätteeksi. Ensimmäinen annos on usein niin vahvaa, että naiset eivät sitä juuri juo Yhdestä kannullisesta tarjotaan vain lasillinen kullekin, minkä jälkeen valmistetaan lisää teetä. Lasit on tapana kerätä pois ja pestä välillä.

Lähde: Maistiaisia maailmalta (Suomen Lähetysseura, 1984)

Mafé vihannesten kera
(8-10 hengelle)

2½ dl öljyä
1 kg lampaanlihaa
3 dl tomaattisosetta
1½ l vettä
250 g maapähkinävoita
2 sipulia
4-5 perunaa
1 pieni kaali
4 porkkanaa
1 punapippuri
suolaa

  1. Paloittele lampaanliha ja ruskista se öljyssä.
  2. Lisää hienonnettu sipuli ja mausta suolalla.
  3. Ohenna tomaattisosetta vesitilkalla ja lisää se joukkoon.
  4. Anna seoksen kiehua pienellä lämmöllä vähän aikaa ja lisää sen jälkeen 1½ litraa kiehuvaa, suolalla maustettua vettä.
  5. Lisää pienissä erissä maapähkinävoi hyvin sekoittaen.
  6. Anna kastikkeen hautua puolisen tuntia. Lisää vihannekset ja lopuksi perunat noin 20 minuuttia ennen kuin ruoka on kypsää.
  7. Mausta lopuksi vahvalla punapippurilla ja anna ruoan hautua vielä hetki.

Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Lähde: Maistiaisia maailmalta (Suomen Lähetysseura, 1984)

Pastel

taikina
400 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa
½ lasillista vettä

täyte
500 g kalaa
3 isoa tomaattia
1 sipuli
1 pieni punapippuri tai cayennenpippuria maun mukaan
nippu persiljaa
sipulinvarsia
1 valkosipulinkynsi

öljyä keittämiseen

kastike
3 rkl öljyä
50 g tomaattisosetta
1 paloiteltu punapippuri
1 sipuli

Taikina

  1. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Tee jauhoista kasa ja sen keskelle syvennys. Laita syvennykseen hyppysellinen suolaa ja vesi.
  2. Anna veden imeytyä hitaasti jauhoihin.
  3. Alusta taikina joustavaksi. Peitä taikina ja siirrä 1-2 tunniksi viileään.

Täyte

  1. Poista kalasta ruodot. Keitä ja jäähdytä kala.
  2. Sekoita keskenään hienoksi hakattu persilja, sipuli, punapippuri ja mausteet. Lisää jäähtynyt kala ja hienonnetut tomaatit. Sekoita tasaiseksi.
  3. Kauli taikina mahdollisimman ohueksi suureksi levyksi. Leikkaa levystä säännöllisiä neliöitä. Laita neliön keskelle täytettä. Kostuta neliöiden reunat vedellä, taita neliöt kaksinkerroin ja painele reunat hyvin yhteen.
  4. Keitä pastellit kypsiksi öljyssä.

Kastike

  1. Hienonna sipuli ja kiehauta se 3 ruokalusikallisessa öljyä.
  2. Lisää vesitilkalla ohennettu tomaattisose ja hienoksi leikattu punapippuri.
  3. Kaada sekaan kauhallinen vettä.
  4. Mausta suolalla ja anna kastikkeen kiehua hetki. Tarjoa kastiketta pastellien kanssa.

Lähde: Maistiaisia maailmalta (Suomen Lähetysseura, 1984)

Kasviskastiketta ja kuskus-ryynejä

2 porkkanaa
3 keskikokoista perunaa
200 g keräkaalia
4 dl (200 g) paloiteltuja vihreitä papuja
200 g kesäkurpitsaa
2–3 rkl öljyä
5–6 dl vettä
3 rkl tomaattisosetta
1 tl suolaa
½ tl chilipippuria
¼ tl cayennepippuria
3–4 rkl maapähkinätahnaa
kuskus-ryynejä paketin ohjeen mukaisesti

  1. Kuori porkkanat ja perunat.
  2. Leikkaa porkkana ohuiksi viipaleiksi ja peruna pieniksi lohkoiksi, kaali suikaleiksi ja kesäkurpitsa kuutioiksi.
  3. Kuumenna öljy suuressa paistinpannussa, lisää porkkanat, perunat ja kaali. Kuullota kevyesti hyvällä lämmöllä käännellen.
  4. Siirrä kasvikset kattilaan, lisää vesi, tomaattisose, suola ja pippurit. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.
  5. Lisää kattilaan paloitellut pavut ja kesäkurpitsa.
  6. Sekoita maapähkinätahna pieneen määrän vettä ja lisää seos kattilaan. Keitä vielä noin 15 minuuttia.
  7. Tarkista maku ja nosta tarjoilukulhoon. Valmista kuskus paketin ohjeen mukaisesti ja tarjoile erillään.

Lähde: Liimatainen & Riipi: Herkkujen maailma. Suomen Lähetysseura 2001.

Benje-munkit

(20–30 kpl)
Benje-munkit ovat monen senegalilaisen aamupala. Munkit voivat olla pieniä peukalonpään kokoisia tai suurempia, halkaisijaltaan 2–3 cm.

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1/3 tl muskottipähkinää
1 tl vaniliinisokeria
50 g voita tai margariinia
1 kananmuna
noin 1 dl vettä
uppopaistamiseen noin 5 dl öljyä

  1. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, sokeri, muskottipähkinä ja vanilliinisokeri.
  2. Sulata rasva ja anna sen jäähtyä vähän.
  3. Tee jauhojen keskelle syvennys ja lisää siihen kevyesti vatkattu muna, vesi ja rasva. Sekoita taikinan aineet puuhaarukalla pyörittäen ja keskeltä aloittaen tasaiseksi ja notkeaksi.
  4. Kuumenna öljy ja kokeile yhdellä munkilla, milloin rasva on kyllin kuumaa kypsentämiseen.
  5. Nostele taikinasta munkkeja kahden lusikan avulla kuumaan rasvaan. Kypsennä munkit kullanruskeiksi ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivahtamaan. Munkit voidaan sokeroida, mutta Senegalissa ne nautitaan sokeroimattomina.

Lähde: Liimatainen & Riipi: Herkkujen maailma. Suomen Lähetysseura 2001.

Tiébou Dienn
(senegalilainen kansallisruoka, 6 hengelle)

n. 4 dl riisiä
2 dl öljyä
kokonainen isohko kala; hauki, kuha, siika, ahven… (tai n. 500 g pieniä fileitä)
50 g säilöttyjä tomaatteja / tomaattimurskaa
2 porkkanaa
1 pieni lanttu tai nauris
1⁄2 kaali (tai 1 pieni)
1 munakoiso (ja 1 kesäkurpitsa)
2 perunaa
1 iso sipuli
1 pieni purjo ja persiljaa
n. 6 valkosipulin kynttä
1 punapippuri (=chili)
suolaa ja vettä

  1. Paloittele sipuli ja ruskista se öljyssä.
  2. Sekoita tomaattisäilyke tilkkaan vettä ja kaada öljyn sekaan.
  3. Murskaa huhmareessa (tai sauvasekoittimella tai leikkuulaudalla veitsellä) persilja, valkosipulin kynnet, suola, 1⁄2 chilistä sekä purjo.
  4. Perkaa kala ja täytä sen vatsa sipuli-mausteseoksella (laita seosta fileiden päälle ja rullaa ne täyte sisäänpäin rullalle ja kiinnitä rulla hammastikulla).
  5. Pane kala (tai rullat öljy-tomaattiseokseen ja kiehauta muutama minuutti. Lisää suola ja runsas litra vettä. Kypsennä kala rauhallisesti keittäen.
  6. Ota kala pois, kun se on kypsä (n. 15–20 min) ja pidä lämpimänä (esim. uunivuoassa uunissa).
  7. Lisää keitinliemeen paloitellut vihannekset (ensin porkkanat, perunat ja lanttu/nauris ja lopuksi muut) ja keitä kypsäksi (=pehmeiksi).
  8. Nosta vihannekset pois liemestä (reikäkauha on kätevä) ja pidä kasvikset lämpiminä sekä ota n. 2 dl lientä kastikkeeksi.
  9. Keitä loppuliemessä riisi kypsäksi (lisää tarvittaessa vettä). Murskaa 1⁄2 chilistä kastikkeeseen mausteeksi.
  10. Laita riisi syvään vatiin sekä kala ja vihannekset siihen päälle. Tarjoa kastike erikseen.

Lähde: Maistiaisia maailmalta (toim. Poutanen). Suomen Lähetysseura 1984.