Muistelemispäivän teema 2013

Muistelemispäivän teema on 2013 lapsikuolleisuus ja äitien terveys.

Vuosittain maailmassa kuolee 7,6 miljoonaa lalle viisi vuotiasta lasta. Ilahduttavaa kuitenkin on, että luku on pienentynyt 37 % vuodesta 1990. Kuolemantapauksia on siis mahdollista estää. Lapsikuolleisuustapauksista 99 % tapahtuu kehitysmaista. 40 % kuolemantapauksista on vastasyntyneitä. Myöhemmällä iällä lapset kuolevat lähinnä keuhkokuumeeseen, ripuliin tai malariaan. Nämä ovat tauteja, joita on helppo hoitaa moderneilla lääkkeillä. Kolmasosa ripulin aiheuttamista kuolemantapauksista tapahtuvat Nigeriassa ja Intiassa.

Alle 20-vuotiaiden äitien synnyttämien lasten kuolleisuus on 73 % korkeampi kuin äitien, jotka ovat yli 20 vuotta vanhoja. Joka vuosi 18 miljoonaa alle 20 vuotiasta naista synnyttää. Näistä kaksi miljoonaa ovat alle 15 vuotta vanhoja. Joka kymmenes tyttö menee naimisiin ennen 15 ikävuottaan, ja kehitysmaissa joka kolmas ennen kuin täyttää 18. Siksi 90 % teiniäideistä on naimisissa.

Alle 20-vuotiailla äideillä on kaksi kertaa suurempi riski kuolla raskauden tai synnytyksen yhteydessä kuin äidillä, joka on yli 20-vuotias. Alle 15-vuotiaalla tytöllä riski on viisi kertaa suurempi. Tämä johtuu siitä, ettei keho ole valmis raskaudelle. Lantio on usein pieni, mikä tekee synnytyksestä pitkän ja vaikean. Sitä paitsi tytöt ovat usein alun perinkin alipainoisia ja aneemisia. Perheväkivallan riski on myös suurempi teiniavioliitoissa.

Vuosittain kuolee 287 000 äitiä raskauden ja synnytyksen yhteydessä. Luku on pienentynyt 47 % vuodesta 1990. Raskauteen kuolemisen riski on 15 kertaa suurempi kehitysmaissa kuin teollisuusmaissa. Tavallisimmin kuolinsyynä on verenvuoto, korkea verenpaine, tulehdukset ja veritulpat.

HIV vaikuttaa 20 % kuolemantapauksista. Kolmasosa HIV-tartunnan saaneista on nuoria. Päivittäin 500 000 nuorta saa tartunnan sukupuolitaudista. Yksi viidestä HIV-positiivisesta on 15-24-vuotias nainen. HIV-tartunnan saamisen riski on globaalisti katsottuna kaksi kertaa suurempi nuorilla naisilla, verrattuna nuoriin miehiin. Tietyillä alueilla Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa riski on nuorille naisille kahdeksan kertaa suurempi kuin nuorille miehille.

Sukupuolielinten silpominen lisää myös hankalan synnytyksen, verenvuodon ja kuoleman riskiä. 100-140 miljoonaa on silvottu, ja joka vuosi silvotaan kolme miljoonaa lisää.

Kolmasosa lasten ja raskaana olevien naisten sairaustapauksista maailmassa tapahtuu Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Samalla alueella on vain 3 % maailman lääkäreistä.